ارتباط چاقی و کمبود ریزمغذیهای آهن، کلسیم و فسفر در کودکان 2 ـ 16 سال

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار غدد و متابولیسم کودکان، دانشگاه علوم پزشکی مشهد

2 - استاد گروه کودکان، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد،

3 استادیار گروه کودکان، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

مقدمه
شیوع چاقی در کشورهای مختلف رو به افزایش است و با عوارض مهمی چون بیماریهای قلبی عروقی و دیابت مرتبط است. کودکان چاق به دلیل عادات غذایی نا صحیح و مصرف مواد غذایی با کالری بالا و ارزش غذایی کم ممکن است در معرض کمبودهای تغذیه ای مختلف قرار گیرند لذا در این مطالعه ارتباط بین چاقی و کمبود ریزمغذیهای آهن کلسیم و فسفر بررسی شده است.
روش کار
این مطالعه مورد شاهدی  در سال 1388-1390 در بیمارستان امام رضا انجام شد. پرونده های 280 کودک چاق در محدوده سنی 2 ـ 16 سال با 280 کودک با وزن طبیعی در همین محدوده سنی بررسی شد. BMI‍‍‍  بالاتر یا مساوی 85% به عنوان اضافه وزن در نظر گرفته شد. سطح آهن سرم، فریتین ،TIBC، MCV،MCHC، هموگلوبین، هماتوکریت، کلسیم و فسفر در هر دو گروه ارزیابی شد و سپس نتایج به دست آمده با هم مورد مقایسه قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد و با آزمون های کای اسکوئر، تی و دقیق فیشر مقایسه شدند.
نتایج
در کودکان چاق در 3/94% هموگلوبین در محدوده کم خونی بود که در کودکان با وزن طبیعی60% بود. سطح آهن سرم در 1/56% کودکان چاق پایین تر از حد طبیعی بود که در کودکان با وزن طبیعی4/10%  بود. میزان MCV  و MCHC کاهش یافته در گروه شاهد به ترتیب 6/73% و5/72% بود که در بچه های چاق به ترتیب در 6/99% و4/96%کاهش نشان داد. سطح کلسیم و فسفر خون نیز در بچه های چاق به طرز قابل توجهی پایین تر از گروه کنترل بود که این یافته ها مؤید ارتباط چاقی با کم خونی فقر آهن و کمبود کلسیم و فسفر بود.
نتیجه گیری
این نتایج نقش مهم و مؤثر تغذیه صحیح در سلامتی را نشان داده و نیز اثر آن را در پیشگیری از عوارض چاقی  روشن می کند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Relationship between Obesity and Iron, Calcium and Phosphorus levels in Obese Children 2 - 16 Years Old

نویسندگان [English]

  • Nosrat Ghaemi 1
  • Mohsen Jafarzadeh 2
  • Sepideh Bagheri 3
1 Associate professor of pediatric endocrinology and metabolism, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad,
2 Professor of pediatrics, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad,
3 Assistant professor of pediatric, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad,
چکیده [English]

Introduction
The prevalence of obesity continues to rise all around the world       (1, 2, 3). Obesity is associated with important complications such as coronary heart disease and diabetes (3,5). Obese children because of their inappropriate diets and consumption of energy dense foods which lack adequate minerals, may be at increased risk of micronutrient deficiencies. So in this study we tried to figure out if there is any association between low levels of  micronutrients such as iron , calcium and phosphorus and obesity.
Materials and Methods
A total of 280 obese and 280 non obese children ranging between 2-16 years old were evaluated. BMI>= 85% was defined as overweight. Serum iron, ferritin, TIBC, MCV, hemoglobin, hematocrit, calcium and phosphorus levels were evaluated in both groups.Then the data were compared.
Result
In obese children 94.3% had hemoglobin in the range of anemia where this was 60% in control group. Serum iron was low in 56.1% of obese children vs 10.4% in control group. Serum level of calcium and phosphorus was significantly lower than normal in obese children.
Conclusion
This study's results show the significant impact of healthy nutrition on the overall health of the society and also show the effect of healthy nutrition on preventing obesity and it's complications.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Anemia
  • Iron deficiency
  • Nutrition
  • Obesity
  • Rickets
 
1. Ogden CL, Carroll MD, Curtin LR , Lamb MM , Flegal KM . Prevalence of high body mass index in US children and
adolescents, 2007_2008. J Am Med Assoc 2010; 303:242-249.
2. Srauss RS, Pollack HA. Epidemic increase in childhood overweight.1986_1998. JAMA .2001: 286:2845-2848.
3. National center for health statistics. Health, United States, 2010: with special features on death and dying.
Hyattsville,MD; US, department of health and human services ;2011.
4. Gahagan S. Overweight and obesity. In: Nelson text book of pediatrics, 19th ed . Philadelphia: Elsevier Saunders;
2011.p.179- 211.
5. Daniells SR, Arnett DK, Eckel RH, Gidding SS, Hayman LL, Kumanyika S, et al. Overweight in children and
adolescents: pathophysiology, consequences, prevention and treatment. Circulation 2005; 111:1999- 2002.
6. World Health Organization. Diet, Nutrition and prevention of chronic diseases , WHO technical report joint
WHO/FAO expert consultation , Geneva 2003.
7. Freedman DS, Zuguo M, SirinivasanSR, Berenson GS, Dietz WH. Cardiovascular risk factors and excess adiposity
among overweight children and adolescents: the Bogalusa heart study . J Pediatr 2007; 150:12-17.
8. Li C, Ford ES, Zhao G, Mokdad AH. Prevalence of pre diabetes and it's association with clustering of
cardiometabolic risk factors and hyperinsulinemia among us adolescents: NHANES 2005- 2006. Diabetes care 2009;
32:342-347.
9. Gills L, Gills A. Nutrient inadequacy in obese and non obese youth. Can J Diet Pract Res 2005; 66:2.
10. Stoltsfus RJ, Dreyfass Ml. Guideline for the use of iron supplements to prevent iron deficiency anemia. Washington
(DC): ILSI press; 1998.
11. Djazayery in collaboration with Rosannemarchesich ( ESNA_ FAO ) food and agriculture organization. Nutrition
country profiles. January 23, Rome, FAO. 2002
12. Bahrami M. Malnutrition and it's effect on development of Iranian children. J Pediatr Dis 2004; 14:149- 156. (
article in Persian )
13. Karen G, Halterman J, Kaczorowski JM, Auginar P, Weitzman M. Overweight children and adolescents : a risk
group for iron deficiency anemia. Pediatrics 2004; 114:104-108.
14. Eftekhari M, Mozaffari_khosravi H, Shidfar F. The relation ship between BMI and iron status in iron deficient
adolescent Iranian girls. Public Health Nutr 2009; 12:2377-2381.
15. Steinbeck K. Obesity and nutrition in adolescents. Adolesc Med State Art Rev 2009; 20:900 -14.
16. Pinhas_Hamel O, Doron_ Panush N, Reichman B, Nitzan_Klauskid, Shalitin S, Geva_Lerner L. Obese children and
adolescents a risk group for low vitamin B12 concentration. Arch Pediatr Dolesc Med 2006; 160:933- 936.
17. Wenzel BJ, Stults HB, Mayer J. Hypoferremia in obese adolescents. Lancet 1962; 7251: 327-328.
18. Zafron C, Lecube A, Simo R. Obese Rev 2010; 11:322-328.
19. Amota A, Santoro N, Calabro P, Grandone A, Swinkels DW, Perronel del Guidice EM. Effect of body mass index
reduction on serum hepcidin levels and iron status in obese children. Int Jobs ( lond ) 2010; 34:1772-1774.
20. Cepeda_Lopez Ac, Aeberlil, Zimmermann MB. Does obeity increase risk for iron deficiency ? A review of the
literature and the potential mechanism. Int J Vitam Nutr Res 2010; 80:263-270.
21.Wortsman J, Matsuoka LY, Chen Tc, Lu Z, Holick MF. Decreased bioavailability of vitamin D in obesity. Am J Cli
Nutr 2000; 72:690-693.
22. Bell NH, Epstein S, Greene A, Shary J, Oexmann MJ, Shaw S. Evidence
for alteration of the vitamin D-endocrine system in obese subjects. J Clin Invest 1985; 76:370-373.
23. Robertson J, Shilkofski N. The harriet Lane Handbook. 19th ed. Mosby; 2009.p.337, 661-677.