@article { author = {Assadi, Seyedeh Negar and Seyed Nouzadi, Mohsen and Fal Soleiman, Homa}, title = {Assessment of Relationship between Blood Pressure and Cold Exposure in Workers of Dairy and Food Industry Factories in Mashhad}, journal = {medical journal of mashhad university of medical sciences}, volume = {53}, number = {4}, pages = {228-233}, year = {2010}, publisher = {}, issn = {1735-4013}, eissn = {2008-2673}, doi = {10.22038/mjms.2010.5369}, abstract = {Introduction Cardiovascular diseases and cerebrovascular accidents are the more frequency causes of mortality in the world , we recognized common risk factors but in recent years some work environment exposures such as cold exposure are maybe other risk factors. The aim of this study is the assessment of Blood pressure & body temperature of workers with cold exposure & without this. Materials and Methods With a cross - sectional study on 365 workers of dairy and food Industry factories in Mashhad in 2008-2009 by measurement of Blood pressure & body temperature & filling the checklist we performed this study , data has been analyzed with SPSS 11. 5 , t-test ,regression analysis with P < 0.05. Results Mean of systolic blood pressure in exposure & none exposure groups are 119. 34, 118. 06 mmHg with P = 0.196, mean of diastolic blood pressure in two groups are 78.66, 77 . 19 mmHg with P = 0.03 & mean of body temperature are 36.99 & 37◦C with P = 0.079, the mean difference of HDL cholesterol and salt consumption between two groups with P = 0. 000 has been significant Conclusion Mean of blood pressure & body temperature are normal . . with regression analysis we found that cold exposure might be had some effect on diastolic blood pressure}, keywords = {Cold exposure,Hypertension,occupational exposure}, title_fa = {بررسی ارتباط بین فشار خون و مواجهه با سرما در کارگران کارخانههای لبنی و صنایع غذایی مشهد}, abstract_fa = {مقدمه بیماریهای قلبی- عروقی و حوادث عروقی مغز از علل شایع مرگ و میر در جهان معاصر است، ریسک فاکتورهایی برای ایجاد هر یک شناخته شده لیکن مواجهات شغلی بحث جدیدی در سال های اخیر بوده است و یکی از اینها مواجهه با سرما می باشد. هدف کلی مطالعه تعیین ارتباط بین مقدار فشار خون و مواجهه شغلی با سرما در کارگران کارخانههای صنایع غذایی ولبنی بود . روش کار یک مطالعه توصیفی مقطعی بر 365 نفر از کارگران کارخانه های صنایع غذایی و لبنی مشهد در سال1387 با استفاده از اندازه گیری فشار خون و دمای بدن وتکمیل چک لیست انجام شد و اطلاعات توسط SPSS و آزمون تی و آنالیز رگرسیون با سطح معنی داری p< 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج میانگین فشار خون سیستولیک در دو گروه مواجهه وغیر مواجهه به ترتیب 119/34 و 118/06 میلی متر جیوه با p = 0/196 ، میانگین فشار خون دیاستولیک در دو گروه مواجهه وغیر مواجهه به ترتیب 78/66 و 77/19 میلی متر جیوه با p= 0/03و میانگین دمای بدن در دو گروه مواجهه و غیر مواجهه به ترتیب 36/99 و 37/00 درجه سانتیگراد با p = 0/079 به دست آمد. اختلاف میانگین مقادیر کلسترول HDL ومصرف نمک در بین دو گروه با p = 0/000 معنی دار شد. نتیجه گیری میانگین فشار خون سیستولیک ،دیاستولیک و دمای بدن در دو گروه در حدود طبیعی بود، آزمون رگرسیون مشخص نمود، می توان تاحدودی اختلاف فشارخون دیاستولیک را به مواجهه شغلی این گروه با سرما مرتبط دانست.}, keywords_fa = {بیماری پرفشاری خون,مواجهه شغلی,مواجهه با سرما}, url = {https://mjms.mums.ac.ir/article_5369.html}, eprint = {https://mjms.mums.ac.ir/article_5369_baaa27d2acd1579a0610b4364613e1bf.pdf} }