%0 Journal Article %T بررسی شیوع آلودگی قارچی آردهای موجود در نانوایی های شهر زاهدان در سال 1392 %J مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد %I دانشگاه علوم پزشکی مشهد %Z 1735-4013 %A ابراهیم زاده, عادل %A محمدزاده رستمی, فرزانه %A سلیمی خراشاد, علیرضا %D 2014 %\ 10/23/2014 %V 57 %N 5 %P 705-710 %! بررسی شیوع آلودگی قارچی آردهای موجود در نانوایی های شهر زاهدان در سال 1392 %K قارچ %K فلور %K مایکوتوکسین ها %K ایران %R 10.22038/mjms.2014.3410 %X مقدمه: با توجه به اهمیت بالای آرد در جیره غذایی مردم ایران، میزان شیوع قارچی آردهای موجود در نانوایی های شهر زاهدان و آلودگی آن به انواع کپک های مولد مایکوتوکسین ها انجام پذیرفت. روش کار: در این مطالعه توصیفی که در سال 1392 با کشت از 113 نمونه آرد جمع آوری شده از نانوایی های سطح شهر زاهدان در محیط های کشت اختصاصی و سپس مطالعه مورفولوژیک کلنی های رشد کرده در محیط کشت، آزمایش میکروسکوپی لام تهیه شده از کلنی ها و در صورت لزوم تهیه اسلاید کالچر به بررسی شیوع آلودگی نمونه های آرد به گونه های مختلف قارچ های مولد مایکوتوکسین های متعدد پرداخته شد. اطلاعات با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج: از 113 نمونه مورد آزمایش، 79 نمونه (70%) فاقد آلودگی قارچی و 34 نمونه (30 %) دارای آلودگی قارچی بیش از حد مجاز 104 کلونی در گرم آرد بوده است که از این 34 نمونه بالاترین میزان شیوع در میان قارچ های مولد مایکوتوکسین به ترتیب مربوط به  آکرومونیوم و آسپرژیلوس فومیگاتوس بودند. نتیجه گیری: نتایج مطالعه شیوع و سطح بالای آلودگی قارچی  را در نمونه های آرد نشان داد که نتایج به دست آمده در این مطالعه با مطالعات انجام شده در داخل و خارج از کشور مطابقت دارد و با توجه به اینکه نان قوت غالب مردم ایران می باشد، وضع مقررات بهداشتی و نظارت بر اجرای آنها در کلیه مراحل تولید، توزیع و نگهداری گندم و آرد را در جهت رفع آلودگی های قارچی به مقامات مسئول توصیه می گردد. %U https://mjms.mums.ac.ir/article_3410_69327a3b51c438db9c42d7e964344b2c.pdf