%0 Journal Article %T تأُثیر مربای رژیمی تهیه شده از فروکتوز بر شاخص قند خون در بیماران دیابتی نوع II %J مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد %I دانشگاه علوم پزشکی مشهد %Z 1735-4013 %A فرح بخش فارسی, پیام %A مهرنیا, ایرج %A رزاقی آذر, مریم %A کیمیا گر, مسعود %A حساس, محمد رضا %A ولایی, ناصر %D 2008 %\ 03/20/2008 %V 51 %N 1 %P 67-70 %! تأُثیر مربای رژیمی تهیه شده از فروکتوز بر شاخص قند خون در بیماران دیابتی نوع II %K دیابت %K مربای ژله ای رژیمی %K فروکتوز %K شاخص قند خون %R 10.22038/mjms.2008.5533 %X مقدمه: شایع ترین بیماری ناشی از اختلالات متابولیسم، دیابت است. بیماران مبتلا به این بیماری، مجاز به مصرف گلوکز یا دی ساکارید حاوی گلوکز (نظیر ساکارز) نیستند. در این مطالعه، تعیین تغییرات گلوکز خون بیماران دیابتی پس از مصرف مرباهای ژله ای رژیمی تهیه شده از شیرین کننده فروکتوز و نان سفید (‌رفرانس) مورد بررسی قرار گرفت. روش کار: در این مطالعه کارآزمایی بالینی تعداد30 بیمار مبتلا به دیابت نوع II که عضو انستیتو غدد داخلی و متابولیسم بودند، انتخاب و مورد آزمایش قرار گرفتند. این مطالعه در سال 1385 در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. برای تعیین شاخص قند خون مرباهایی که دارای خصوصیات حسی قابل قبولی بودند، از نان سفید به عنوان رفرانس استفاده شد و مقادیر گلوکز خون در زمانهای صفر، 15، 30، 45، 60، 90، 120 دقیقه پس از خوردن هر یک از آنها اندازه گیری شدو تغییرات آن با آمار ویل کاکسون و من یو ویتنی مورد قضاوت آماری قرار گرفتند. نتایج: تحقیق بر تعداد30 بیمار با نسبت مساوی جنس وبا سن 9/17 ±51 و وزن10± 6/72 انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که در بیماران دیابتی نوع II متوسط پاسخ قندی ‍پس از مصرف نان سفید به مراتب بیشتر از مربای رژیمی فروکتوز بود (001/0p<). ‌شاخص های قند خون نان سفید (‌رفرانس) و مربای فروکتوز به ترتیب 100 و 4/34 تعیین شد. نتیجه گیری: ‌با توجه به شاخص قند خون کم این مربا و اثرات مثبت کلینیکی مواد غذایی دارای شاخص قند خون کم، استفاده از این مربا در رژیم غذایی بیماران دیابتی مفید خواهد بود. %U https://mjms.mums.ac.ir/article_5533_712cf9b9037b2516f51a17ba9e10e16e.pdf