TY - JOUR ID - 5545 TI - آلودگی قارچی آردهای موجود در نانوایی های شهر تبریز JO - مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد JA - MJMS LA - fa SN - 1735-4013 AU - کاظمی, عبدالحسن AU - رضویه, سید ولی AU - رضازاده, آرزو AU - پیرزه, لاله AU - حسینی, مریم AU - واحد جباری, مرتضی AU - قائم مقامی, سید جمال AU - جعفری, عباسعلی AD - دانشیار AD - استادیار AD - فوق لیسانس تغذیه AD - کارشناس دانشکده بهداشت و تغذیه AD - مربی دانشکده بهداشت و تغذیه AD - استادیار دانشکده پزشکی Y1 - 2007 PY - 2007 VL - 50 IS - 4 SP - 411 EP - 418 KW - آرد KW - آلودگی های قارچی KW - مایکوتوکسین ها DO - 10.22038/mjms.2007.5545 N2 - مقدمه: آلودگی مواد غذایی به انواع کپک‌های مولد مایکوتوکسین‌ها از مشکلات شایع مواد غذایی می‌باشد که منجر به تولید و حضور میزان زیادی از انواع مایکوتوکسین‌ها در مواد غذایی با طیف وسیعی از اثرات بالینی موسوم به مایکوتوکسیکوز اولیه و ثانویه بر روی انسانها و حیوانات می شود. هدف در این مطالعه با توجه به اهمیت فراوان آرد در جیره غذایی مردم ایران، میزان آلودگی های قارچی آردهای موجود در نانوایی‌های شهر تبریز به انواع کپک‌های مولد مایکوتوکسین ها، بوده است. روش کار: این مطالعه توصیفی طی سالهای 85 – 1383 در نانوایی های شهر تبریز انجام گرفت. نمونه‌های آرد جمع‌آوری شده از 89 نانوایی در تبریز، ، متعاقب اندازه‌گیری درصد رطوبت نمونه‌ها بر اساس دو استاندآرد 2393 و 997 ایران مورد آزمایش قرار گرفتند. از محلول نمونه آردها رقت‌های 2-10، 3-10، 4-10، 5-10، 6-10 تهیه شده و بر روی 1 سانتی متر مکعب از کلیه رقت‌ها، 20-15 میلی لیتر از محیط کشت استریل YCGA ریخته شد. پلیت‌ها به مدت حداکثر 21 روز در Co25 انکوبه شده و در طی این مدت اقدام به شمارش و شناسایی کلنی‌های قارچی گردید. نتایج: از 89 نمونه مورد آزمایش قرار گرفته 61 نمونه (5/68%) فاقد آلودگی قارچی و 28 نمونه 5/31% دارای آلودگی قارچی بیش از حد مجاز 104 کلونی در گرم آرد بودند. که از 28 نمونه فوق الذکر بیشترین آلودگی به ترتیب مربوط به آسپرژیلوس نیجر و آکرومونیومبودند. همچنین میانگین درصد رطوبت اندازه گیری شده در نمونه مورد آزمایش 76/0 ± 8/12 بود که در محدوده استاندارد (کمتر از 14%) می باشد (000/0 = p). نتیجه گیری: نتایج این مطلعه با مطالعات انجام شده در ایران و سایر کشورها تطابق دارد و با توجه به این که قوت غالب مردم ایران نان می باشد؛ لزوم توجه و پیگیری مقامات مسئول در کلیه مراحل تولید و توزیع و نگهداری گندم و آرد با هدف به حداقل رساندن آلودگی های قارچی توصیه می گردد. UR - https://mjms.mums.ac.ir/article_5545.html L1 - https://mjms.mums.ac.ir/article_5545_1c80a618bb4bb4601121c0faa6d2d6ef.pdf ER -