Document Type : Research Paper
Authors
1 PhD student in Exercise physiology, Department of Physical Education and Sport Sciences, science and research Branch , Islamic Azad University, Tehran, Iran
2 Professor, Department of Physical Education and Sport Sciences, Faculty of Physical Education and Sport Sciences, Shaheed Beheshti University, Tehran, Iran.(Corresponding Author)
3 Associate Professor, Department of Physical Education and Sport Sciences, science and research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
4 Assistant Professor, Faculty of Medicine, University of Sari Medical Sciences, Mazandaran, Iran
Abstract
Keywords
مقدمه
مشکلات قلبی عامل اصلی بیماری و مرگ و میر در سراسر دنیاست و نارسایی قلبی سومین علت مرگ در این زمینه است که با کاهشATP و اختلال میتوکندریایی در سلولهای قلبی همراه است و منجر به اختلال در مسیرهای متابولیکی، کاهش انرژی و اثرات منفی بر عملکرد انقباضی قلب میشود (1). عوامل درمانی که بتواند مانع کاهش انرژی قلب شود ممکن است در درمان و کنترل نارسایی قلبی نقش داشته باشد (2). روند رو به افزایش شیوع نارسایی قلب در جامعه به معظل بهداشتی مهمی تبدیل شده است (3).
فشارخون بالا، گرفتگی عروق قلب، ضعیف شدن عضلات قلب، بیماری دریچهای و اختلال در ریتم قلب احتمال بروز نارسایی قلبی را افزایش میدهد (4). شواهد زیادی وجود دارد که میتوان پیش آگهی و کیفیت زندگی بیماران عروق قلبی را با تغییر در شیوه زندگی و دارو درمانی تغییر داد و ورزش منظم، با شدت متوسط یکی از مواردی است که میتواند در پیشگیری از بیماریهای عروقکرونر مفید باشد (5) و توسط سازمان بهداشت جهانی نیز تایید شده که افزایش فعالیت بدنی منجر به بهبود وضعیت روحی و جسمی و کاهش مرگ و میر میشود (6). مطالعه بر روی برنامههای بازتوانی، نشانگر کاهش مرگ و میر بیماران قلبی میباشد. از طرفی افزایش شیوع جهانی بیماریهای قلبی- عروقی لزوم گسترش و اجرای موثر راهبردهای پیشگیرانه جامعه محور را میافزاید (7).
بهبود استقامت قلبی -ریوی پس از یک دوره تمرینی، که در تست ورزش مشاهده میشود با کاهش بارز وقایع قلبی – عروقی کشنده و غیرکشنده بعدی که مستقل از عوامل خطرزا هستند، مرتبط است. این یافتهها در بیماران نارسایی قلبی مزمن نیز صدق می کند (8-9). درهمین راستا مراکز بازتوانی قلبی که در آنجا بیماران قلبی تحت نظارت پزشک و پرستار کارآزموده به فعالیت ورزشی میپردازند، ایجاد شده است.
از طرف دیگر داروهایی جهت کنترل نارسایی قلبی وجود دارد که از جمله آنها میتوان از مهارکننده مبدل آنژیوتانسین، مسدود کننده گیرنده آنژیوتانسین، بتابلوکرها، داروهای دیوریتیک و دیکوگسین نام برد (10). علیرغم داروهایی که میتواند بیماری و مرگومیر را در این بیماران کاهش دهد، کنترل علایم مزمن از قبیل خستگی و عدم تحمل تمرین، بحث و جدلهایی را باقی گذاشته و راه جدید درمانی، جهت تنظیم انرژی قلب مورد توجه قرار داده است.
کوآنزیمکیوتن با ساختار مشابه ویتامینk بهدلیل تسهیل تولید انرژی در زنجیره انتقال الکترونی در میتوکندری و خاصیت ضد التهابی ممکن است عملکرد اندوتلیال را بهبود ببخشد (11). در بیماران نارسایی قلبی کوآنزیم کیوتن پلاسما پیشگویی کننده مستقل مرگ ومیر است و سطوح پایینتر کوآنزیم کیوتن در بیمارانی که علایم پیشرفته نارسایی قلبی و کسرتخلیه پایینتری دارند مشاهده شده است که اهمیت مصرف مکمل کوآنزیم کیوتن را نشان میدهد (12). مطالعات اخیر نشان میدهد که نارسایی قلبی یک وضعیت کاهش یافته انرژی است که بدلیل اثرات مضر انواع اکسیژن واکنشی[1] و استرس اکسیداتیو منجر به تخریب سلولی و اختلال اندوتلیالی میشود و پیشنهاد نمودند که کوآنزیم کیوتن میتواند بدلیل اثرات آنتیاکسیدانی قوی با عوارض و تداخل دارویی اندک، بهعنوان یک درمان تکمیلی به کاهش اثرات سمی کمک نماید و ممکن است منجر به کاهش مرگومیر در بیماران نارسایی قلبی شود (13). اما این موضوع یک مسئله بحثانگیزی را ایجاد کرده است (11-13).
این پژوهش با هدف بررسی اثر تمرینات بازتوانی به همراه کوآنزیم کیوتن بهعنوان درمان تکمیلی درکنار درمانهای معمول، بر ظرفیت عملکردی و کسرتخلیه (عملکرد بطن چپ) بیماران انجام شد.
روش کار
مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی (semi experimental) با روش نمونهگیری در دسترس بود. از میان 51 بیمار داوطلب مراجعه کننده به مرکز بازتوانی قلبی درمانگاه هلال احمر بابل،40 بیمار دارای شرایط ورود به مطالعه پس از ارزیابیهای لازم و تکمیل پرسشنامه شامل اطلاعات شخصی سوابق پزشکی-ورزشی و فرم رضایتنامه با آگاهی از نحوه اجرای کار، وارد مطالعه شدند. بیماران بر اساس سن، جنس، وزن و سابقه خانوادگی جمعآوری شدند. در هرگروه 10 نفر با دامنهی سنی 50 تا 70 سال به طور یکسان و تصادفی در چهار گروه: بازتوانی قلبی+ کوآنزیم کیوتن (3 بیمار زن و 7 بیمار مرد) میانگین سنی76/7± 2/65 سال، کوآنزیم کیوتن (8 بیمار زن و 2 بیمار مرد) میانگین سنی 85/19± 8/58 سال، بازتوانی قلبی (3 بیمار زن و 7 بیمار مرد) میانگین سنی 84/7± 1/61 سال و گروه کنترل (4 بیمار زن و 6 بیمار مرد) با میانگین سنی 77/5 ± 65/57 سال بودند. شاخص انتخاب آزمودنیها: بیماران عروق کرونر با نارسایی سیستولی قلبی که تا سه ماه قبل از مطالعه، در وضعیت پایدار و بدون تغییرات دارویی بودند. شدت نارسایی قلبی بیماران با توجه به میزان تلاش و ایجاد علایم معیار دو و سه طبقه بندی انجمن قلب نیویورک NYHA))[2] بود. (در طبقه دوم محدودیت اندک در انجام فعالیت وجود دارد بدون احساس ناراحتی در حالت استراحت، اما فعالیتهای بیش از معمول منجر به خستگی، تپش قلب یا تنگی نفس میگردد.
طبقه سوم : علایم نارسایی قلبی(خستگی،تپش قلب و تنگی تنفس) با انجام فعالیت معمولی ایجاد میشود) (13)، داشتن معیار متابولیکی (METs)[3]مساوی یا بیش از 5 و کسرتخلیه(EF) [4] 30 تا 45% بود. بیمارانی که قبل از ورود به طرح وارفارین (بدلیل تداخل دارویی با کوکیوتن) یا آنتیاکسیدان (ویتامین A,C,E,COQ10) مصرف میکردند یا قبلا تمرین ورزشی انجام میدادند، بیماران کلیوی و کبدی و افرادی که به دلایل ارتوپدی قادر به انجام فعالیتهای ورزشی نبودند از مطالعه حذف شدند. گروه اول تمرینات بازتوانی را 3 بار در هفته، هرجلسه بین 30 تا 60 دقیقه انجام دادند. شدت بار کار اولیه، بر اساس بیشترین میزان تلاش بیمار از طریق METS بدست آمده از تست ناتون در ابتدای ورود بیمار به برنامه تعیین و از 50% حداکثر توان ورزشی خود شروع به فعالیت نمود. در هر جلسه تمرینی، بیمار بر اساس ضربان قلب هدف و ظرفیت عملکردی جلسه قبل بر اساس مقیاس بورگ خود به انجام فعالیت پرداخته سپس باتوجه به وضعیت و میزان پیشرفت بیمار، هر جلسه در صورت ایجاد شرایط مناسب (بورگ 13و14)، به طور پیشرونده 5% بر شدت آن افزوده شد.گروه دوم روزانه دو بار 100 میلیگرم مکمل کوآنزیم کیوتن (nature plus USA) را مصرف کردند و گروه سوم همزمان تحت برنامه ورزشی و مصرف کوآنزیم کیوتن قرار گرفتند. از آزمودنیها طی 8 هفته به صورت پیشآزمون و پسآزمون، تست ورزش به شیوهی بروس جهت تعیین میزان ظرفیت عملکردی و اکوکاردیوگرافی جهت تعیین درصد کسرتخلیه انجام شد. در همهی گروهها بیماران داروهای معمول را دریافت کردند. مقدار کوآنزیم کیوتن مصرفی در این مطالعه بر اساس مطالعات قبلی تعیین گردید(14). قابل ذکر است که پژوهش حاضر با رعایت کامل اصول اخلاق در پژوهش انجام شده است.
(کد اخلاق: IR.IAU.SRB.REC.1395.40).
اطلاعات بدست آمده با آزمونهای تی زوجی برای مقایسه دادههای بهدست آمده از تست ورزش در پیشآزمون و پسآزمون هر گروه، تحلیل واریانس برای مقایسه گروهها از لحاظ سن، جنس و ویژگیهای آنتروپومتریکی و تحلیل کواریانس جهت مقایسه تفاوت بین گروهها در سطح معناداری (05/0˂p) در نرم افزار SPSS (نسخه 23) تجزیه وتحلیل شدند.
نتایج
مشخصات توصیفی گروههای آزمون در جدول 1 نشان داده شده است. همانطور که مشاهده می شود گروه ها از لحاظ سن، قد، وزن و دور کمر کاملاً همگن بودند(جدول 1).
[1] .reactive-oxygen species
[2] . The New York Heart Association
[3] . Metabolic Equivalent Tasks
[4] . Ejection Fraction
بر اساس نتایج آزمون تی زوجی افزایش معنیداری در میزان METs و EF سه گروه مداخله از پیشآزمون تا پسآزمون مشاهده گردید (05/0˂p). آزمون آماری تحلیل کواریانس نشان داد که میزان METs و درصد EF در گروه بازتوانی و بازتوانی به همراه کوکیوتن در مقایسه با گروه کوکیوتن افزایش معنیدار یافت. همچنین، متغیرهای فوق در سه گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معنیداری داشت (05/0˂p)(جدول3-2)(نمودار3-2).
بحث و نتیجهگیری
پژوهش حاضر نشان داد که در گروه بازتوانی به همراه مصرف کوآنزیم کیوتن، حداکثر METs، 75/51 % و EF، 190/15% افزایش داشتند. در گروه مصرف کوکیوتن نیز حداکثرMETs ، 3/19% و EF، 99/12% افزایش و در گروه بازتوانی، حداکثر METs، 12/41% وEF 15% فزایش یافتند. این تغییرات در گروه کنترل معنیدار نبود. ظرفیت تمرین فاکتور بسیار مهمی در تشخیص بهبودی بیماران قلبی عروقی است، و همچنین موجب پیشبینی مرگ ومیر در بیماران قلبی میشود (15). تمرینات منظم، ظرفیت انجام کار را افزایش داده، به طوریکه صدها تحقیق نشان دادهاند که ظرفیت تمرینی در میان افراد فعال بالاتر از افرادی است که زندگی بی تحرک دارند. بهبودی در تحمل تمرین از طریق برنامه تمرینی، مزایای بیشماری دارد که شامل ظرفیت بهتر برای تحمل فعالیتهای روزانه، پیشرفت در میزان برگشت به کار و بهبودی در کیفیت زندگی میباشد. مطالعات نشان داده است افرادی که دچار بیماری قلبی عروقی می باشند و افرادی که سالم هستند، در هر دو مورد، داشتن زندگی بهتر، ناشی از ظرفیت تمرینی بالاتر است. به طوریکه میزان بهبودی در ظرفیت تمرین، با تمرینات متعدد، 5 تا 25 % میباشد، اما افزایش بیش از 50 % نیز گزارش شده است. اساسا میزان تغییر در ظرفیت تمرین، به آمادگی اولیه، سن و جنسیت فرد و همچنین شدت و تعداد تمرین بستگی دارد (16). در واقع تمرین ورزشی، اکسیژن آزاد شده در میوکارد را از طریق تغییر در اعصاب محرک رگها، در پاسخ به تمرین، افزایش می دهد و لازم به ذکر است که هر یک مت افزایش در ظرفیت تمرینی موجب 12% افزایش در ادامه حیات میگردد (15). یافتههای این پژوهش با یافتههای صادقی و شعبانی که پس از یک دوره تمرین ورزشی هوازی میزان METs بیماران به طور معنیداری افزایش یافت، همسو بود(17-18). طریق احمد[1] (19) تمرین را جهت بهبود ظرفیت عملکردی وکاهش عوارض نارسایی قلبی توصیه کرده ونشان داد که تمرین به بهبود VO2peak وکاهش حوادث کلینیکی منجر شد. چیکو[2](20) مشاهده کرد که تمرینات ورزشی با شدت کم نارسایی قلبی را به تاخیر می اندازد و ادامه حیات را در زنان با عارضه قلبی شدید بهبود می بخشد. اوکنر[3] (21) پس از چهار سال مطالعهی تمرین در بیماران قلبی متوسط تا شدید نشان داد، درگروه تمرینی در مقایسه با کنترل، میزان بستری شدن و مرگ و میرکمتر بوده به طوریکه تمرینات ورزشی11% تمام عوامل مرگ و بستری و 15% خطر مرگ قلبی عروقی و بستری به علت نارسایی قلبی را کاهش می دهد. میانگین سنی بیماران نیز از عوامل تأثیرگذار بر نتایج تحقیقات میباشد. مطالعات نشان میدهد افزایش سن با کاهش تخلیة کامل بطن چپ، در حین تمرینات شدید هوازی همراه است که نتیجة آن کند شدن روند افزایشی کسر تخلیة بطن چپ است؛ زیرا افزایش کاتکولامین های پلاسما طی تمرین در دوران پیری حفظ یا زیاد میشود. در توضیح کاهش کسر تخلیة بیماران، در واکنش به تمرینات هوازی حداکثر همراه با افزایش سن، میتوان به کاهش واکنشهای بتا آدرنرژیکی اشاره کرد (22).
در مورد تأثیر مکمل کیوتن نیز مطالعات متعددی انجام شده است. فوتینو[4] در متا آنالیزی با بررسی 13 پژوهش نشان داد که مصرف 12 هفته کوکیوتن بیش از 100 میلی گرم در روز در بیماران نارسایی قلبی، موجب 67/3 % بهبودی درEF بیماران در مقایسه با گروه کنترل میشود (23). مادمانی با بررسی 7 پژوهش هیچ بهبودی معنیداری در EF یا ظرفیت عملکردی مشاهده نکرد (13).
در دو مطالعه دیگر مصرف روزانه 300 میلیگرم کوکیوتن به مدت دو سال و 200 میلیگرم بهمدت 4 ماه بهبودی معنیدار در طبقهبندیNYHA ، ظرفیت عملکردی و کاهش میزان مرگومیرگروه آزمون در برابر دارونما را نشان دادند (24-25). بلاردینلی[5] (26) دریافت که بعد از مصرف کوکیوتن ظرفیت عملکردی و انقباضپذیری بطن چپ بدون هیچ اثر جانبی افزایش و ترکیب آن با تمرین تاثیر معنی داری در بیماران دارد. کاهش فشارخون در مطالعات با تعداد نمونههای کوچکتر مشاهده شد و در نمونههای بزرگتر هیچ تغییر معنیداری در فشارخون یا ضربان قلب بیمارانی که مکمل کوکیوتن مصرف کرده بودند مشاهده نشد. درکلنتایجاکثرمطالعاتانجامشدههمسوبانتایجاینپژوهشاست.ولی بدلیل ناهمگن و کوچک بودن مطالعات و عدم تجانس شیوهها و داروهای قلبیعروقی در پژوهشها امکان نتیجهگیری معنیدار و حمایت از مصرف گسترده کوکیوتن محدود گردیده است. با این وجود، با توجه به مکانیسم عمل این کوآنزیم نمیتوان تأثیرات مثبت آن را نادیده گرفت. کوآنزیم کیوتن به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی در غشای سلول و لیپوپروتئینهاست و تنها آنتی اکسیدانی که در بدن سنتز میشود، با جلوگیری از پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی می تواند نقش موثری در تثبیت غشای سلول و کاهش آسیب سلولی ایفا کند. چند سالی است نقش کلیدی آن در بیوژنز میتوکندری شناخته شده و به عنوان حامل الکترون در میتوکندری و یک کوفاکتور ضروری برای تولید انرژی عمل میکند. سنتز درونی و مصرف آن از طریق رژیم غذایی از کمبود آن در افراد سالم جلوگیری میکند، ولی سطوح و توانایی تولید آن در بافت با افزایش سن و در عضله قلبی بیماران با نارسایی قلبی کاهش، بطوریکه با کمبود هرچه بیشتر آن در بدن، شدت بیماری افزایش مییابد. مکمل خوراکی کوآنزیم کیوتن، میزان آن را در پلاسما، لیپوپروتئین و عروق خونی افزایش میدهد اما اینکه سطوح کوآنزیم کیوتن بافت بویژه در بیماران افزایش مییابد مشخص نیست، اگرچه این مکمل ممکن است بهعنوان درمان تکمیلی علاوه بر درمانهای رایج بیماران نارسایی قلبی مفید باشد ولی تاثیر آن بر بیماران قلبی عروقی به تحقیق بیشتری نیاز دارد. یافتهها پیشنهاد میکنند که اثرات مضر انواع اکسیژن واکنشی در بیماران نارسایی قلبی افزایش مییابد و ممکن است کوآنزیم کیوتن به دلیل فعالیت آنتیاکسیدانی به کاهش اثرات سمی کمک کند، در بیماران قلبی میزان کیوتن پلاسما پیشگویی کننده مستقلی برای مرگومیر است. همچنین کوآنزیم کیوتن ممکن است نقشی در پایداری کلسیم میوکارد (وابسته به کانالهای یونی) و پایداری غشاها داشته و از کاهش متابولیتهای ضروری برای سنتز ATP پیشگیری کند (27). با توجه به نتایج برآمده از یافتههای مطالعات گذشته و مکانیسمهای بیان شده به نظر میرسد که کوآنزیم کیوتن ممکن است بعنوان یک آنتیاکسیدان قوی، عملکرد اندوتلیالی را بدون هیچ اثر جانبی بهبود بخشیده و یا تولید انرژی قلب را افزایش دهد و از این طریق موجب بهبود در ظرفیت عملکردی و کسرتخلیه شود و این بهبودی در بیمارانی که در برنامه بازتوانی و بازتوانی بههمراه مصرف کوآنزیم کیوتن شرکت کرده بودند بارزتر بود. بازتوانی قلبی بویژه همراه با مصرف کوکیوتن باعث بهبود عملکرد عضلات بطن چپ با افزایش درصد EF و METs بیماران قلبی همراه بود. لذا پیشنهاد میشود درمانگران قلبی، با توجه به شواهد بدست آمده از مزایای قلبی-عروقی ایمن و موثر بازتوانی قلبی و مصرف مکمل کوکیوتن، بیماران را به انجام همزمان آن ترغیب نمایند. از جمله محدودیتهای این مطالعه میتوان به عدم همکاری تعداد بیشتر آزمودنی اشاره کرد. به هرحال، همواره دیدگاه سنتی در رابطه با بی تحرکی و بهبود وضعیت قلبی پس از بیماریهای قلبی در بسیاری از نقاط کشور حاکم است. علاوه بر این، به نظر میرسد مطالعات آینده با تعداد بیشترآزمودنی که در مدت زمان بیشتر و یه میزان متفاوتی مکمل کوکیوتن و تمرین دریافت نمایند ضروری بنظر میرسد تا نقش ورزش و مکمل در بهبود این شاخصهای مورد نظر صورت گیرد و بتوان مطمئن تر نسبت به اثر بخشی مکمل کوکیوتن و فعالیت ورزشی در برنامه بازتوانی بیماران پرداخت.
به هر حال، یافتن یک برنامه تمرینی و دارویی مناسب برای بیماران قلبی کار دشواری است و شاید بتوان گفت که پروتکلهای تمرینی با شدت و مدت مختلف برای افراد با سنین و ویژگیهای بیماری مختلف مناسب باشد. از سوی دیگر، یافتن این موضوع که چه مکانیزمهای سلولی ـ ملکولی در پایه و اساس سازگاریهای قلبی ـ عروقی ناشی از فعالیت ورزشی و مکمل دخالت دارند، به متخصصان امر کمک میکند تا با استفاده از داروها و یا سایر روشهای درمانی به بیماران قلبی در جهت پیشگیری و درمان کمک نمایند.
تشکر و قدرانی
از دکتر مرضیه عمادی (متخصص قلبوعروق) و خانمجبلی(پرستار) و تمامی کارکنان بخشبازتوانیقلبدرمانگاه هلال احمر بابل و همچنین از آزمودنیهای عزیزی که در اجرای این کار پژوهشی یاری رساندند صمیمانه تقدیر و تشکر می شود. این پژوهش بخشی از رساله دکتری نویسنده اول می باشد.