Document Type : Research Paper
Authors
1 Associate Professor of Rheumatology, Rheumatic Diseases Research Center, Imam Reza Hospital, School of Medicine, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
2 Assistant Professor of Radiology ، Imam Reza Hospital, School of Medicine, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
3 Associate Professor of Respiratory Diseases, COPD Research Center, Imam Reza Hospital, School of Medicine ,Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad,Iran
4 Medical student, School of Medicine, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
Abstract
Keywords
مقدمه
اسکلردرمی یکی از انواع بیماری های بافت همبند است که اتیولوژی آن ناشناخته می باشد. این بیماری از طریق پدیده ی فیبروز تمام بافتهای بدن را گرفتار می کند. اغلب بیماران در دهه ی دوم و سوم عمر دچار این بیماری میشوند و در زنان شیوع بیشتری دارد.
درگیری ریوی باعث افزایش مرگ و میر و شیوع در بیماران مبتلا به اسکلردرمی میشود به طوری که درمطالعات انجام شده علت مرگ 74-95٪ این بیماران پس از مرگ مشکلات ریوی گزارش شده است (1-5).
تشخیص و درمان زودهنگام درگیری ریوی در بیماران اسکلردرمی نقش مهمی در کاهش مرگ و میر و شیوع آنها دارد. روشهای مختلفی برای بررسی کارکرد ریه در این بیماران پیشنهاد شده است که معیار طلایی آن نمونه برداری از ریه می باشد اما با توجه به تهاجمی بودن آن و عوارض حاصل از آن مثل عفونت , این روش کاربرد زیادی ندارد. در این مطالعه نتایج حاصل از تست های عملکردی ریوی و سی تی اسکن ریه در بیماران مبتلا به اسکلردرمی در نشان دادن میزان درگیری ریه مقایسه شده است.
روش کار
این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی از سال 1390-1393 بر بیماران مبتلا به اسکلردرمی مراجعه کننده به بیمارستان آموزشی امام رضا (ع) شهر مشهد انجام شد. هیچ یک از بیماران شکایتی از درگیری ریوی و قلبی در خود و سابقه فامیلی نداشتند. پس از اخذ رضایت آگاهانه از بیماران, برای همگی تست عملکرد ریوی و سی تی اسکن از ریه توسط یک مرکز درخواست شد. نتایج حاصل از سی تی اسکن مطابق با سیستم امتیاز دهنده ی واریک1توسط یک رادیولوژیست گزارش شد. جدول امتیاز دهی واریک درجدول شماره 1 آمده است.[S1] داده ها در SPSS وارد وتحلیل شد. 05/0>p معنادار در نظر گرفته شد.
با توجه به نتایج به دست آمده این مطالعه بر نقش موثر سی تی اسکن ریه به عنوان روشی غیرتهاجمی برای شناسایی درگیری ریوی زودهنگام در بیماران مبتلا به اسکلردرمی به عنوان روشی برای غربالگری تاکید می کند.