تاثیر آموزش تله نرسینگ برخودکارآمدی و تبعیت از رژیم غذایی نوجوانان مبتلا به سلیاک

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار پرستاری، معاون آموزشی گروه پرستاری کودکان، دانشکده پرستاری و مامایی، مرکز تحقیقات پرستاری جامعه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان،

2 کارشناسی ارشد پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران

3 استادیار پرستاری، معاون پژوهشی دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران

چکیده

مقدمه: رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن تاثیر مهمی در کیفیت زندگی بیماران سلیاک دارد و عدم رعایت آن، با عوارض طولانی مدتی همراه خواهد بود. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش تله نرسینگ برخودکارآمدی و تبعیت از رژیم غذایی نوجوانان مبتلا به سلیاک انجام شد.
روش کار: این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی بود. که بر روی 60 نوجوان مبتلا به سلیاک در سال 1401 در زاهدان انجام شد. بیماران واجد شرایط به شیوه در دسترس انتخاب و سپس در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. بیماران گروه مداخله 5 جلسه آموزش مجازی تله نرسینگ را دریافت کردند. پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، خودکارآمدی و تبعیت از رژیم غذایی توسط هر دو گروه، قبل و بعد از مداخله، تکمیل شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS-22 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. سطح معناداری p<0/050 در نظر قرار گرفت.
یافته ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد دو گروه از نظر میانگین نمره تبعیت از رژیم غذایی، قبل از مداخله، تفاوت آماری معنی دار نداشتند (07/0=P). اما بعد از مداخله در دو گروه تفاوت آماری معنی دار وجود داشت (P <0.001).همچنین بر طبق نتایج، دو گروه از نظر میانگین نمره خودکارآمدی در قبل از مداخله، تفاوت آماری معنی دار نداشتند (12/0=P). اما بعد از مداخله، تفاوت آماری معنی دار مشاهده شد (P <0.001).
نتیجه گیری: با توجه به یافته ها و با توجه به اثربخشی مداخله انجام شده، بکارگیری تله نرسینگ در سیاست گذاری سلامت مرتبط با بیماری های مزمن می تواند نقش مهمی در افزایش سطح سلامت جامعه داشته باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of telenursing education on self-efficacy and adherence to diet of adolescents with celiac disease

نویسندگان [English]

  • Fereshteh Ghaljaei 1
  • Zahra Yazdani 2
  • Fatihe Kerman Saravi 3
1 Associate Professor of Nursing, Assistant Professor of Pediatric Nursing Department, Faculty of Nursing and Midwifery, Community Nursing Research Center, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran
2 Master of Nursing, Faculty of Nursing and Midwifery, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran
3 Assistant Professor of Nursing, Research Assistant, Faculty of Nursing and Midwifery, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran
چکیده [English]

Introduction: Adhering to a gluten-free diet has an important impact on the quality of life of celiac patients, and non-adherence to it will have long-term complications. Therefore, this study was conducted with the aim of investigating the effect of telenursing training on the efficiency and adherence to the diet of adolescents with celiac disease.
Materials and methods: This research was a semi-experimental study. Which was conducted on 60 teenagers. Eligible patients were selected in an accessible manner and then were placed in two intervention and control groups. Patients in the intervention group received 5 sessions of virtual telenursing training. Questionnaire of demographic information, self-efficacy and adherence to diet was completed by both groups, before and after the intervention. Data were analyzed by SPSS-22 software. A significance level of p<0.050 was considered.
Results: The two groups did not have a statistically significant difference in terms of the average score of dietary compliance before the intervention (P=0.07). But after the intervention, there was a statistically significant difference in the two groups (P < 0.001). Also, according to the results, the two groups did not have a statistically significant difference in terms of the average self-efficacy score before the intervention (P = 0.12). But after the intervention, a statistically significant difference was observed (P < 0.001).
Conclusion: According to the findings and according to the effectiveness of the intervention, the use of telenursing in health policy related to chronic diseases can play an important role in increasing the health level of the society.

کلیدواژه‌ها [English]

  • celiac disease
  • self-efficacy
  • telenursing
  • diet adherence