بررسی خاصیت ضد میکروبی عصاره اتانولی مشکک(Ducrosia anethifolia) بر روی پاتوژن های مهم انسانی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، زابل، ایران

2 بخش فوریت های پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران

3 گروه اطفال، دانشکده پزشکی، بیمارستان امیرالمومنین، دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران

4 دانشگاه علوم پزشکی زابل، زابل، ایران

5 گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان، کرمان، ایران

10.22038/mjms.2025.87179.4975

چکیده

چکیده:
گیاه مشکک (Ducrosia anethifolia L.)، گیاهی معطر از خانواده چتریان (Apiaceae) می باشد. این گیاه به صورت سنتی برای بهبود طعم غذا و نوشیدنی استفاده می شود. اثرات ضد باکتریایی، سیتوتوکسیک، ضد تکثیر سلولی، ضد اضطراب و آرام‌بخش برای این گیاه ثابت شده است. هدف از این مطالعه بررسی خاصیت ضد میکروبی عصاره اتانولی مشکک بر روی پاتوژن های مهم انسانی است.
مواد و روش کار:
برگ‌های گیاه مشکک از منطقه بلوچستان جمع آوری خواهد شد . سپس نمونه‌ها در شرایط سایه و دمای معمولی اتاق خشک شده و آسیاب خواهند شد. جهت عصاره‌گیری به روش ماسراسیون سرد انجام شد. سویه‌های باکتریایی از مرکز کلیکسیون قارچ و باکتری ایران خریداری می گردد، قطر هاله مهاری با روش چاهک بر روی باکتری ها انجام گردید.
نتایج:
نتایج مطالعه نشان داد که در غلظت 25 میلی گرم بر میلی لیتر بیشترین قطر هاله مهاری در برابر باکتری هافنیا الوی(15 میلی متر) ، پروتئوس میرابیلیس (12 میلی متر) بوده است. در حالی که کمترین قطر هاله مهاری در برابر استرپتوکوکوس پایوژنز(2 میلی متر) بوده است.
بحث:
نتایج مطالعه خاصیت ضد میکروبی بسیار خوب گیاه دارویی مشکک را نشان داد که میتوان در درمان عفونت های مختلف انسانی از این گیاه استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigation of the antimicrobial properties of the ethanolic extract of Ducrosia anethifolia on important human pathogens

نویسندگان [English]

  • Najmeh Mollashahi 1
  • Shima Mohammadkhani 2
  • Afsaneh Mirshekari 3
  • hosein poormasumi 4
  • zahra salarii 5
1 Agricultural and Natural Resources Research Center, Zabol, Iran
2 Department of Emergency Medicine, Zabol University of Medical Sciences, Zabol, Iran
3 Department of Pediatrics, School of Medicine, Amir Al Momenin Hospital, Zabol University of Medical Sciences, Zabol, Iran
4 Zabol University of Medical Sciences, Zabol, Iran
5 department of microbiology, ke.c., islamic azad university ,kerman , iran
چکیده [English]

Muskak is a biennial plant of the Apiaceae family, with a fixed color, dull green or bluish, with a height of about 10-30 cm, branched and hairless at the bottom. This plant has been used in traditional Iranian medicine to relieve pain and inflammation, and its antimicrobial effects have been reported against gram-positive bacteria, yeasts and some dermatophytes. The aim of this study is to investigate the antimicrobial properties of muskak ethanolic extract on important human pathogens.
Materials and Methods:
Muskak leaves will be collected from the Balochistan region. Then the samples will be dried and ground in shade and normal room temperature. Cold maceration method was used for extraction. Bacterial strains were purchased from the Iranian Fungus and Bacteria Collection Center, and the diameter of the inhibition zone was performed on bacteria by the well method.
Results:
The results of the study showed that at a concentration of 25 mg/ml, the largest diameter of the inhibitory zone against the bacteria Hafnia alvi (15 mm) and Proteus mirabilis (12 mm) was. While the smallest diameter of the inhibitory zone was against Streptococcus pyogenes (2 mm).
Discussion:
The results of the study showed the very good antimicrobial properties of the medicinal plant Muskak, which can be used in the treatment of various human infections.

کلیدواژه‌ها [English]

  • (Ducrosia anethifolia
  • antimicrobial activity
  • human pathogen
  • ethanolic extract