بررسی و مقایسه میزان آفلاتوکسین B1 در کنجدهای وارداتی در گمرک شهر زاهدان در سال‌ 1402

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 علوم و صنایع غذایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران

2 دانشجوی فارغ التحصیل دکتری حرفه ای، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان ، ایران

3 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران

4 ازمایشگاه کنترل مواد غذایی، اشامیدنی و آرایشی معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان ، ایران

10.22038/mjms.2025.86999.4963

چکیده

چکیده
مقدمه و هدف: دانه‌های کنجد با نام علمی Sesamum indicum L. یکی از مهمترین دانه‌های روغنی سبد غذایی خانوارها می‌باشد که در کشورهای گرمسیری و نیمه‌گرمسیری رشد می‌کند. آلودگی دانه‌های روغنی و به ویژه کنجد به مایکوتوکسین‌ها (به ویژه آفلاتوکسین B1) و طیف وسیع اثرات سو آن بر اندام‌های مختلف بدن انسان و حیوانات می‌تواند زیان‌های جانی و مالی فراوانی بر مردم و اقتصاد کشورها داشته باشد؛ لذا این مطالعه با هدف تعیین و اندازه گیری آفلاتوکسین B1 در انواع مختلف کنجدهای وارداتی شهر زاهدان انجام گردید.
روش اجرای تحقیق: در این مطالعه مشاهده‌ای و مقطعی، 180 نمونه از دانه‌های کنجد وارداتی به گمرک زاهدان در سال 1402 با روش نمونه گیری در دسترس مورد مطالعه قرار گرفت. سپس میزان آفلاتوکسین B1 با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC)و میزان رطوبت بررسی گردید و نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 26 تحلیل شدندو با آزمون های میانگین و انحراف معیار تحلیل شدند.
نتایج: میانگین و انحراف معیار مقادیر آفلاتوکسین B1 در کنجدهای وارداتی به ترتیب برابر 94/1 و 08/1 ppb بود ؛ با این حال، دو نمونه کنجد میزان آفلاتوکسین B1 (ppb 5/5 و 2/5) بالاتر از بیشینه استاندارند ملی ایران (ppb 5) بود.
نتیجه گیری نهایی: با این حال، به دلیل اهمیت اندازه‌گیری میزان مایکوتوکسین‌ها بر سلامت انسان و تاثیر رطوبت بر روی مثادیر این سم، پیشنهاد می‌گردد ارزیابی دقیق‌تر به لحاظ میزان آلودگی میکروبی دانه‌های روغنی با اصلاحیه در استاندارد ملی ایران صورت گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating and comparing the amount of aflatoxin B1 in imported sesame seeds in Zahedan customs in 2023

نویسندگان [English]

  • مریم بیگمی 1
  • aref rostami 2
  • Mohamad reza shadan 3
  • Azita mirkazehi rigi 4
1 food science and technology, school of medical science, zahedan university of medical sciences, zahedan, iran
2 Phd student, Zahedan University of medical sciences, zahedan, Iran
3 Departement of food science and technology, Zahedan University of medical sciences, zahedan, Iran
4 Deputy office of food snd drug, Zahedan University of medical sciences, zahedan, Iran
چکیده [English]

Background: Sesame seeds with the scientific name Sesamum indicum L. are one of the most important oil seeds in the household food basket, which grows in tropical and subtropical countries. Contamination of oilseeds and especially sesame with mycotoxins (especially aflatoxin B1) and its wide range of adverse effects on various organs of the human and animal bodies can have many human and financial losses on people and the economy of countries;
Methods: In this observational and cross-sectional study, 180 samples of sesame seeds imported to Zahedan Customs in 2023 were studied using available sampling method. Then, the amount of aflatoxin B1 was checked using high-performance liquid chromatography (HPLC) and moisture content, and the results were analyzed using SPSS version 26 statistical software and analyzed with mean and standard deviation tests.


Results: The mean and standard deviation of aflatoxin B1 values in imported sesame were equal to 1.94 and 1.08 ppb, respectively; However, two sesame samples had aflatoxin B1 levels (5.5 and 5.2 ppb) higher than the maximum of Iran's national standard (5 ppb).

Conclusions: In the present study, the frequency of aflatoxin B1 contamination in the analyzed sesame samples was equal to 1.1%; which indicates the favorable condition of imported sesame seeds in terms of fungal contamination. it is suggested to make a more accurate assessment in terms of the amount of microbial contamination of oilseeds with an amendment in the national standard of Iran.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Aflatoxin B1
  • Sesame
  • Import