نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزش، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
2 دانشیار گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده علوم ورزشی، 3- دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران.
3 استاد گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران.
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Abstract
Introduction: The purpose of this study was to investigate the effect of two different doses of green tea on substrate metabolism and energy expenditure before, during and after an aerobic exercise session in overweight and obese women.
Materials & Methods: Ten overweight and obese women (weight 80.71 ±11.96 kg) voluntarily participated in a cross-over design. These participants consumed a dose of 500 mg of green tea, a dose of 1000 mg of green tea and placebo with a wash-out period of 12 to 14 days between these three periods. The exercise protocol included running at 75% of the maximum heart rate on treadmill for 30 minutes. The respiratory gases of the participants were collected using a gas analyzer for 30 minutes before exercise in supine position (baseline), 30 minutes during exercise and 30 minutes after exercise (EPOC) to measure carbohydrate oxidation, fat, and energy expenditure. Data were analyzed using MANOVA and ANOVA with repeated measurements tests (α=0.05).
Results: The results showed that 500 and 1000 mg of green tea consumptions increased significantly fat oxidation during and after exercise compared with the placebo group. There was no significant difference between the two doses in the above variable. There was no significant difference in carbohydrate oxidation and energy expenditure between the three groups in baseline state, during and after exercise.
Conclusion: Overweight and obese women can reduce their body fat using a 500 mg green tea supplement along with doing moderate aerobic exercise.
کلیدواژهها [English]
عدم تعادل بین انرژی دریافتی و انرژی مصرفی باعث چاقی میشود (1). چاقی خطر ابتلا به انواع بیماریهای متابولیکی همچون دیابت نوع دو، دیسلیپیدمی و کبد چرب غیر الکلی را افزایش میدهد (2). همچنین شیوع بیماریهای قلبی- عروقی همچون پرفشارخونی، بیماری عروق کرونر قلب، نارسایی قلبی، فیبریلاسیون دهلیزی و دیگر بیماریهای قلبی با اضافه وزن و چاقی ارتباط دارد (3). تغییر روش زندگی از جمله افزایش فعالیت بدنی و استفاده از رژیم غذایی کمکالری از اولین مداخلات در زمینه کاهش چربی اضافی بدن و مقابله با چاقی محسوب میشود (4).
علاوه بر فعالیت بدنی و استفاده از رژیم کمکالری، امروزه از مواد گیاهی و مکملهای مختلف نیز برای کاهش وزن و چربی بدن استفاده میشود. یکی از این مکملها چای سبز میباشد. ترکیبات موجود در چای سبز ممکن است برجنبههای مختلف تعادل انرژی تاثیر بگذارد و درنتیجه باعث کاهش وزن و چربی بدن شود (5). در همین رابطه، مطالعات همهگیرشناسی و کنترل شده نشان دادهاند که بین مصرف چای سبز و میزان چربی بدن و دورکمر رابطه معکوسی وجود دارد (5-6).
چای سبز از برگ کاملیاسیننسیز[1] تولید میشود و حاوی ترکیبات پلیفنول[2] است. ترکیبات اصلی آن شامل اپیکاتچین[3]، اپیگالوکاتچین[4]، اپیگالوکاتچینتریگالات[5] و اپیگالوکاتچینگالات[6] میباشد. همچنین چای سبز معمولاٌ حاوی مقدار کمی کافئین است، تخمین زده شده که 3 تا 5% وزن خالص آن کافئین است (7). کاتچینهای چای سبز بهخصوص اپیگالوکاتچینگالات (EGCG) موجب کاهش دریافت غذا میشود و سطوح تریگلیسرید و کلسترولتام را پایین آورده، سوخت و ساز انرژی را تحریک و میزان HDL-C را افزایش میدهد (4). بیان شده است که ترکیبات موجود در چای سبز از طریق مهار آنزیم کاتکولاومتیلترانسفراز[7]- آنزیمی که باعث کاهش نوراپینفرین میشود- باعث افزایش اکسیداسیون اسیدهای چرب میشود (7). بنابراین فرضیه غالب این است که ترکیبات موجود در چای سبز بر فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک اثر گذاشته و باعث افزایش هزینه انرژی و اکسیداسیون چربی میشود (1). برخی مطالعات مصرف دوزهای مختلف چای سبز را بدون برنامه تمرینی مورد بررسی قرار دادهاند. در همین زمینه، تحقیقی که توسط تیلک[8] و همکاران (2010) انجام شد شامل پنج گروه بود (اپیگالوکاتچینگالات با دوز پایین 300 میلیگرم، اپیگالوکاتچینگالات با دوز بالا 600 میلیگرم، کافئین 200 میلیگرم، اپیگالوکاتچینگالات 300 میلیگرم + 200 میلیگرم کافئین و دارونما) که پس از سه روز مصرف مکمل تغییری در هزینه انرژی هیچ کدام از گروهها مشاهده نشد ولی دو ساعت پس از صرف غذا اکسیداسیون چربی در گروههایی که مکمل مصرف کرده بودند بطور معناداری افزایش یافت، این افزایش در گروهی که اپیگالوکاتچینگالات با دوز بالاتر مصرف کرده بودند نسبت به سایر گروهها بیشتر بود (8). بروب[9] و همکاران (2005)، در تحقیقی آزمودنیها را به پنج گروه تقسیم کردند (200 میلیگرم کافئین + 90 میلیگرم اپیگالوکاتچینگالات، 200 میلیگرم کافئین + 200 میلیگرم اپیگالوکاتچینگالات، 200 میلیگرم کافئین + 300 میلیگرم اپیگالوکاتچینگالات، 200 میلیگرم کافئین + 400 میلیگرم اپیگالوکاتچینگالات و دارونما). نتایج نشان داد که در طی 24 ساعت بعد، هزینه انرژی گروههایی که مکمل مصرف کرده بودند افزایش یافت. اما اکسیداسیون چربی در طی 24 ساعت بعد از مصرف مکمل تغییری نکرد (9). کوماتسو[10] و همکاران (2003)، نشان دادند که متوسط انرژی مصرفی روزانه افراد چاق و دارای اضافه وزن که برای 24 ساعت عصاره چای سبز مصرف کرده بودند، افزایش یافت (10). نتایج تحقیقات فوق در این زمینه یکسان نبود.
از طرف دیگر، در تحقیقاتی که مصرف عصاره چای سبز را همراه با فعالیت بدنی بررسی کردهاند، نتایج تحقیقات یکسان نبوده و یافتههای متفاوتی گزارش شده است. در همین زمینه، گاهرمان[11] و همکاران (2015) نشان دادند که انرژی مصرفی زمان استراحت، اکسیداسیون چربی و هزینه انرژی بعد از فعالیت به دنبال مصرف 560 میلیگرم اپیگالوکاتچینگالات (حاوی 748 میلیگرم پلیفنول) و یک جلسه فعالیت دوی سرعت تناوبی افزایش قابل ملاحظهای دارد (7). در مطالعهای دیگر، مصرف کپسول چای سبز حاوی 250 میلیگرم کاملیاسیننسیز باعث افزایش معنادار اکسیداسیون چربی زمان استراحت و پس از فعالیت در مردان تمرینکرده و تمریننکرده شد (11). همچنین، ونابلس[12] و همکاران (2008) نشان دادند مصرف 366 میلیگرم اپیگالوکاتچینگالات (حاوی 890 میلیگرم پلیفنول) همراه با یک جلسه فعالیت دوچرخهسواری باعث افزایش 17 درصدی اکسیداسیون چربی میشود (12). در مقابل، دیان[13] و همکاران (2009) نشان دادند مصرف 270 میلیگرم اپیگالوکاتچینگالات بر اکسیداسیون چربی در دوچرخه سواران استقامتی اثر ناچیزی دارد (13). در پژوهش دیگری مشاهده شد که مدت زمانهای متفاوت 1، 7 و 28 روز مصرف عصاره چای سبز به مقدار 156 میلیگرم اپیگالوکاتچینگالات، تاثیری بر میزان اکسیداسیون چربی کل بدن در طی یک جلسه فعالیت دوچرخه سواری نداشته است (14). راندل[14] و همکاران (2013) نیز بیان کردند مصرف 1 و 7 روز عصاره چای سبز به مقدار 210 میلیگرم اپیگالوکاتچینگالات، تاثیری بر اکسیداسیون چربی در طی یک جلسه فعالیت دوچرخه سواری ندارد (15).
در مجموع، بررسیهای انجام شده نشان میدهد که دوز مصرفی چای سبز، روش استفاده (برای مثال: با معده خالی یا پر، دم کرده وغیره)، مدت زمان مصرف، درجه چاقی و تعامل بالقوه مثبت آن با فعالیت بدنی (مصرف چای سبز همراه با فعالیت بدنی) از جمله عواملی هستند که احتمالا بر خاصیت ضدچاقی این مکمل اثر میگذارند (1). لذا ضروری است تا تحقیقاتی در برخی از این زمینهها، از جمله تاثیر دوزهای متفاوت چای سبز و همچنین تاثیر این مکمل همراه با فعالیت بدنی بر متابولیسم سوبسترا و هزینه انرژی صورت پذیرد؛ زیرا عنوان شده است که استفاده از چای سبز همراه با برنامه تمرینی روش مناسبی برای درمان اضافه وزن و چاقی است (16). بر همین اساس و تا جائی که جستجو شد مطالعهای که تاثیر دوزهای مختلف چای سبز همراه با یک جلسه تمرین هوازی را بر متابولیسم سوبسترا و هزینه انرژی در حین و پس از فعالیت در آزمودنیهای چاق و دارای اضافه وزن بررسی کرده باشد یافت نشد. بنابراین هدف مطالعه حاضر یررسیتاثیر مصرف دو دوز 500 و 1000 میلیگرم چای سبز بر متابولیسم سوبسترا و هزینه انرژی قبل، حین و پس از یک جلسه فعالیت هوازی در زنان دارای اضافه وزن و چاق بود.
روشکار
روش تحقیق حاضر نیمهتجربی و کاربردی است که به صورت یک سو کور انجام شد. جامعه آماری شامل زنان دارای اضافه وزن و چاق شهرستان سبزوار با شاخص توده بدنی بیشتر و مساوی 25 کیلوگرم بر متر مربع (17) و دامنه سنی 40 تا 45 بودند. از این میان 12 نفر از طریق نصب اطلاعیه مبنی بر همکاری در طرح پژوهشی شناسایی و داوطلب شدند. معیارهای ورود شامل افرادی بود که سالم بودند و سلامت کلی آنها از طریق پرسشنامه سابقه پزشکی ارزیابی گردید. همچنین، افرادی که سابقه بیماری، مصرف دارو و سیگار داشتند حذف شدند. افراد از نظر سطح فعالیت بدنی غیرفعال بودند که این مورد نیز از طریق پرسشنامه سطح فعالیت بدنی بک ارزیابی شد. همچنین افرادی که طی 5 ماه گذشته دارای چرخه قاعدگی منظمی بودند برای پژوهش انتخاب شدند. این مورد از طریق مصاحبه ارزیابی شد. از همه آزمودنیها جهت شرکت در پژوهش حاضر رضایت نامه کتبی گرفته شد. سپس، آزمودنیها در یک طرح متقاطع با دوره پاکسازی 12 تا 14 روز در سه حالت زیر قرار گرفتند:
الف) مصرف دوز 500 میلیگرمی چای سبز + تمرین هوازی با شدت 75% ضربان قلب بیشینه
ب) مصرف دوز 1000 میلیگرمی چای سبز + تمرین هوازی با شدت 75% ضربان قلب بیشینه
ج) مصرف دارونما + تمرین هوازی با شدت 75% ضربان قلب بیشینه
قبل از شروع برنامه، از آزمودنیها خواسته شد به آزمایشگاه فیزیولوژی ورزش بیایند. اندازههای تنسنجی آنها شامل قد با متر، وزن با ترازوی دیجیتال، درصد چربی بدن با دستگاه تحلیلگر ترکیب بدن (مدل BS300376E ساخت کشور کره) و حداکثر اکسیژن مصرفی با استفاده از آزمون یک مایل راهرفتن راکپورت (18) اندازهگیری شد. همچنین، برای اندازهگیری میزان اکسیداسیون کربوهیدرات، چربی و هزینه انرژی از دستگاه تحلیلکننده گازهای تنفسی (مدل متامکس 3B ساختکشور آلمان) استفاده شد.
پروتکل تحقیق بدین صورت انجام شد که آزمودنی به مدت سه روز (8) در دو وعده صبح و ظهر یک عدد قرص چای سبز 500 میلیگرمی(حاوی 50 میلی گرم پلی فنول) یا دارونما مصرف میکرد. برای مصرف قرص 1000 میلیگرمی(حاوی 100 میلیگرم پلی فنول) چای سبز آزمودنی به مدت سه روز در دو وعده صبح و ظهر هر کدام دو عدد قرص چای سبز 500 میلیگرمی مصرف میکرد. در تمامی مراحل، آخرین قرص در ساعت 13:00 پس از ناهار مصرف شد. یک ساعت پس از آن و در ساعت 14:00 جمع آوری گازها در حالت پایه شروع شد و گازها به مدت 30 دقیقه در حالت خوابیده جمع آوری شدند. سپس آزمودنی 10 دقیقه به گرم کردن پرداخته و در ساعت 14:40 جمع آوری گازها به مدت 30 دقیقه در حین دویدن بر روی تردمیل با شدت 75 درصد ضربان قلب بیشینه انجام شد و پس از اتمام فعالیت در ساعت 15:10، جمع آوری گازها به مدت 30 دقیقه به عنوان EPOC انجام شد، در ساعت 15:40 کار به اتمام رسید. مراحل اجرای فعالیت نیز بدین صورت بود که هر آزمودنی یک و نیم ساعت قبل از فعالیت، دوز 500 میلیگرمی چای سبز را مصرف و فعالیت هوازی را انجام میداد. پس از گذشت 12 تا 14 روز، همان آزمودنی دوز 1000 میلیگرمی را مصرف و به فعالیت میپرداخت و مجددا با گذشت 12 تا 14 روز دارونما را مصرف نموده و به فعالیت میپرداخت. این روند برای هر 12 آزمودنی انجام شد. در این بین 2 نفر از آزمودنیها از ادامه تحقیق انصراف دادند و کار با 10 نفر به اتمام رسید. مصرف مکمل یا دارونما و انجام فعالیت به صورتی تنظیم شد که در مرحله خونروی آزمودنیها نباشد.
تغذیه آزمودنیها
در صبح و ظهر روز انجام فعالیت، آزمودنیها تغذیه مشابهی داشتند. بدین صورت که در ساعت 8:30 صبحانه یکسان (کره 30 گرمی + عسل 30 گرمی + 200 گرم نان) مصرف کردند و در وعده ناهار نیز غذای یکسان مصرف کردند (یک پرس جوجه کباب و پلو) .
مصرف چای سبز و دارونما
هر قرص چای سبز حاوی 500 میلیگرم برگ چای سبز غنی شده با عصاره چای سبز (استاندارد شده بر مبنای 50 میلیگرم پلیفنول توتال) و مواد جانبی (اکسپیان ها): [15]PVP، کبوسیل (نام تجاری: سیلیکای کلوئیدی[16])، نشاسته و آویسل (نام تجاری: سلولز میکروکریستال[17]) ساخت شرکت داروسازی دینه ایران بود. هر قرص دارونما حاوی اکسپیانهای قرص چای سبز + رنگ سبز ساخت شرکت داروسازی دینه ایران بود.
برای اندازهگیری میزان اکسیداسیون کربوهیدرات، چربی و هزینه انرژی،ابتدا مقدار میانگین VO2 و VCO2 را در سه بازه زمانی، 30 دقیقه حالت پایه، 30 دقیقه اجرای فعالیت و 30 دقیقه پس از فعالیت به عنوان EPOC، محاسبه نموده و سپس آن را در فرمولهای زیر قرار داده و مقدار این شاخصها محاسبه شد (19-20).
میزان اکسیداسیون کربوهیدرات (گرم در دقیقه) =55/4 ´VO2 لیتر (در دقیقه) - 21/3 ´VCO2(لیتر دردقیقه)
میزان اکسیداسیون چربی (گرم در دقیقه) =67/1 ´ VO2 لیتر در دقیقه)) - 67/1 ´ VCO2 لیتر در دقیقه))
میزان مصرف انرژی (کیلوژول در دقیقه) = VO2 لیتر در دقیقه))´(RER ´232/1+815/3)´184/4
روشهای آماری
برای تشخیص طبیعی بودن توزیع دادهها از آزمون شاپیرو- ویلک استفاده شد. همچنین برای بررسی تفاوتهای بینگروهی از آزمون MANOVA استفاده شد و در صورت معناداری برای مقایسه جفت گروهها از آزمون تعقیبی Bonferroni استفاده شد. برای بررسی تغییرات شاخصها در هر گروه از آزمون ANOVA با اندازهگیری مکرر استفاده شد. سطح معناداری 05/0£ p درنظر گرفته شد و دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج
استفاده از آزمون شاپیرو- ویلک نشان داد که توزیع همه متغیرهای موجود در تحقیق طبیعی میباشد (05/0<p). بنابراین از آزمونهای پارامتریک برای انجام محاسبات آماری استفاده شد. مشخصات آزمودنیها در جدول 1 آمده است. همچنین، نتایج آزمونهای آماری بر متغیرهای تحقیق در جداول 2 و 3 آورده شده است.
[1].Camellia sinensis
[2].Polyphenols
[3].Epicatechin
[4].Epigallocatechin
[5].Epigallocatechin-3-gallate
[6].Epigallocatechin gallate
[7].Catechol-o-methyltransferase
[8].Thielecke
[9].Berub
[10].Komatsu
[11]. Gahreman
[12]. Venables
[13]. Dean
[14]. Randell
[15].Povidone
[16]. Colloidal silica
[17]. Microcrystalline cellulose
شاخص هزینه انرژی در سه حالت پایه (15/0 =F و 85/0 =p)، فعالیت (80/0 =F و 45/0 =p) و پس از فعالیت (30/0 =F و 71/0 =p) در بین سه گروه دارونما، دوز 500 و 1000 میلیگرمی چای سبز تفاوت معناداری نشان نداد (جدول2). همچنین، تغییرات درونگروهی این شاخص در هر سه گروه، در حالتهای پایه، فعالیت و پس از فعالیت تفاوت معناداری را نشان داد (جدول3). به طوری که هزینه انرژی حین فعالیت نسبت به حالت پایه در هر سه گروه به طور معناداری افزایش یافت (در هر سه حالت 0001/0 =p). هزینه انرژی پس از فعالیت نسبت به حین فعالیت در هر سه گروه به طور معناداری کاهش یافت (در هر سه حالت 0001/0 =p). هزینه انرژی پس از فعالیت نسبت به حالت پایه در هر سه گروه تفاوت معناداری نداشت (15/0 =p ، 61/0 =p ، 16/0 =p)(جدول 3).
شاخص اکسیداسیون کربوهیدرات در سه حالت پایه (31/1 = F و 28/0 =p)، فعالیت (09/2 =F و 14/0 =p) و پس از فعالیت (82/1 =F و 18/0 =p) در بین سه گروه دارونما، دوز 500 و 1000 میلیگرمی چای سبز تفاوت معناداری نشان نداد (جدول2). همچنین، تغییرات درونگروهی این شاخص در هر سه گروه، در حالتهای پایه، فعالیت و پس از فعالیت تفاوت معناداری را نشان داد (جدول3). به طوری که اکسیداسیون کربوهیدرات حین فعالیت نسبت به حالت پایه در هر سه گروه به طور معناداری افزایش یافت (در هر سه حالت 0001/0 = p). اکسیداسیون کربوهیدرات پس از فعالیت نسبت به حین فعالیت در هر سه گروه به طور معناداری کاهش یافت (در هر سه حالت 0001/0 =p). اکسیداسیون کربوهیدرات پس از فعالیت نسبت به حالت پایه در هر سه گروه تفاوت معناداری نداشت (06/0 =p ، 41/0 =p ، 05/0 =p)(جدول 3).
شاخص اکسیداسیون چربی در سه حالت پایه (24/7 =F و 003/0 =p)، فعالیت (79/10 =F و 001/0 =p) و پس از فعالیت (80/9 =F و 001/0 =p) در بین سه گروه دارونما، دوز 500 و 1000 میلیگرمی چای سبز تفاوت معناداری داشت (جدول 2). آزمون تعقیبی نشان داد اکسیداسیون چربی در حالت پایه در گروه 500 میلیگرمی چای سبز به طور معناداری بیشتر از دارونما بود (002/0 =p). تغییرات اکسیداسیون چربی در حالت پایه در گروه 1000 میلیگرمی چای سبز و دارونما (39/0 =p) و گروههای 500 و 1000 میلیگرمی چای سبز (10/0 =p) معنادار نبود. اکسیداسیون چربی حین فعالیت در گروه 500 میلیگرمی چای سبز به طور معناداری بیشتر از دارونما بود (001/0=p). اکسیداسیون چربی حین فعالیت در گروه 1000 میلیگرمی چای سبز به طور معناداری بیشتر از دارونما بود (06/0= p). تفاوت معناداری در اکسیداسیون چربی حین فعالیت گروه 500 و 1000 میلیگرم چای سبز مشاهده نشد (12/0 =p). اکسیداسیون چربی پس از فعالیت در گروه 500 میلیگرمی چای سبز به طور معناداری بیشتر از دارونما بود (001/0 =p). اکسیداسیون چربی پس از فعالیت در گروه 1000 میلیگرمی چای سبز به طور معناداری بیشتر از دارونما بود (02/0 =p). تغییرات اکسیداسیون چربی پس از فعالیت بین گروه 500 و 1000 میلیگرمی چای سبز معنادار نبود (50/0 =p) (جدول 2).
همچنین، تغییرات درونگروهی این شاخص در هر سه گروه، در حالتهای پایه، فعالیت و پس از فعالیت تفاوت معناداری را نشان داد (جدول 3). آزمون تعقیبی مشخص کرد که اکسیداسیون چربی حین فعالیت نسبت به وضعیت پایه در هر سه گروه به طور معناداری افزایش یافت (در هر سه حالت 0001/0 =p). اکسیداسیون چربی پس از فعالیت نسبت به حین فعالیت در هر سه گروه به طور معناداری کاهش یافت (در هر سه حالت 0001/0 =p). اکسیداسیون چربی پس از فعالیت در دوز 1000 میلیگرمی چای سبز نسبت به حالت پایه به طور معناداری افزایش یافت (02/0 =p). اکسیداسیون چربی پس از فعالیت در گروه 500 میلیگرمی چای سبز نسبت به حالت پایه تفاوت معناداری نداشت (61/0 =p). اکسیداسیون چربی پس از فعالیت در گروه دارونما نسبت به حالت پایه تغییر معناداری نداشت (63/0 =p)(جدول 3).
بحث
تحقیق حاضر نشان داد تفاوت معناداری در هزینه انرژی و اکسیداسیون کربوهیدرات هر سه گروه دارونما، دوز 500 و 1000 میلیگرمی چای سبز در حالتهای پایه، فعالیت و پس از فعالیت وجود ندارد. در مطالعهای که توسط تیلک و همکاران (2010) انجام شد 10 مرد سالم چاق در پنج گروه شامل، اپیگالوکاتچینگالات با دوز پایین (300 میلیگرم)، اپیگالوکاتچینگالات با دوز بالا (600 میلیگرم)، کافئین (200 میلیگرم)، اپیگالوکاتچینگالات همراه با کافئین (300 میلیگرم اپیگالوکاتچینگالات + 200 میلیگرم کافئین) و دارونما قرار گرفتند و مکملها را به مدت 3 روز مصرف کردند. نتایج نشان داد که هزینه انرژی در هیچ کدام از گروهها تغییری نکرد (8). بوشمن[1] و همکاران (2008) در تحقیقی بر روی مردان چاق نشان دادند که هزینه انرژی زمان استراحت گروهی که به مدت دو روز اپیگالوکاتچینگالات مصرف کرده بودند تفاوت معناداری با گروه دارونما نداشت (21). گاهرمان و همکاران (2015) تاثیر مصرف کوتاه مدت عصاره چای سبز را بر هزینه انرژی در دختران تمرین نکرده پس از مصرف یک روز عصاره چای سبز و فعالیت دوچرخهسواری بررسی کردند. نتایج عدم تغییر هزینه انرژی را نشان داد (7). محققین فوق کافی نبودن مقدار کافئین موجود در مکمل چای سبز یا ناکافی نبودن مقدار چای سبز مصرفی را دلیل کسب نتایج خود عنوان کردند. از آن جائی که کافئین، تخریب آدنوزینمنوفسفات حلقوی داخل سلولی ناشی از فسفودیاستراز را مهار میکند (22). لذا، غلظت آدنوزینمنوفسفات حلقوی داخل سلولی افزایش یافته و باعث افزایش هزینه انرژی میشود (21). بنابراین، عدم تغییر هزینه انرژی در تحقیق حاضر احتمالا به میزان کافئین موجود در چای سبز مربوط میباشد. احتمالا میزان آن به اندازهای نبوده است که باعث افزایش هزینه انرژی شود. در همین رابطه در تحقیقی که توسط بروب و همکاران (2005) انجام شد هزینه انرژی پس از مصرف کپسولهایی که حاوی 600 میلیگرم کافئین و مقادیر مختلفی اپیگالوکاتچینگالات بودند افزایش یافت. همچنین در مطالعه حاضر با توجه به اینکه شدت (75 % ضربان قلب) و مدت فعالیت (30 دقیقه) برای هر سه گروه یکسان بود هزینه انرژی گروهها تفاوت معناداری با هم نشان نداد (9).
یافته اصلی تحقیق حاضر این بود که اکسیداسیون چربی حالت پایه در گروه 500 میلیگرمی چای سبز به طور معناداری بیشتر از گروه دارونما بود. همچنین، اکسیداسیون چربی حین فعالیت و پس از فعالیت در دو گروه 500 و 1000 میلیگرمی چای سبز به طور معناداری بیشتر از گروه دارونما بود. در همین زمینه، گاهرمان و همکاران (2015) تاثیر مصرف کوتاه مدت عصاره چای سبز را بر اکسیداسیون چربی قبل و بعد از فعالیت دوچرخهسواری در دختران تمرین نکرده بررسی کردند. نتایج نشان داد اکسیداسیون چربی و گلیسرول پلاسما قبل و بعد از فعالیت در گروه چای سبز به طور معناداری بیشتر از دارونما بود (7). محققان دلیل این نتیجه را به افزایش کاتکولامینها و افزایش لیپولیز نسبت دادند. همچنین جنسیت را به عنوان یک عامل احتمالی اثرگذار بر نتایج این تحقیق دانسته و بیان کردند در اغلب مطالعاتی که چای سبز تاثیری بر اکسیداسیون چربی نداشته است، آزمودنیها مرد بودهاند. ونابلس و همکاران (2008) اثر مصرف کوتاه مدت عصاره چای سبز را بر اکسیداسیون چربی و تحمل گلوکز در حین فعالیت دوچرخه سواری با شدت متوسط در مردان سالم مورد بررسی قرار دادند. نتایج نشان داد اکسیداسیون چربی حین تمرین در گروهی که چای سبز مصرف کرده بودند 17 درصد بیشتر از گروه دارونما بود. همچنین سهم اکسیداسیون چربی گروه چای سبز نسبت به هزینه انرژی به طور معنیداری بیشتر از دارونما بود (12). محققان این نتیجه را به افزایش لیپولیز نسبت دادند و آن را ناشی از تاثیر غیرمستقیم این عامل در مهار آنزیم کاتکولاومتیلترانسفراز[2] (آنزیمی که باعث کاهش نورآدرنالین میشود) دانستند. در تحقیقی دیگر، گاهرمان و همکاران (2016) اثر مصرف چای سبز را بر اکسیداسیون چربی پس از فعالیت در مردان سالم تمرینکرده و تمریننکرده بررسی کردند. نتایج نشان داد اکسیداسیون چربی و همچنین سطح گلیسرول و اپینفرین پلاسما قبل و پس از فعالیت در هر دو گروه به طور معنیداری افزایش یافت اما میزان آن در مردان تمرین نکرده بیشتر بود (11). محققان دلیل این نتیجه را به ماهیت و نوع فعالیت انجام شده نسبت دادند. آنها بیان کردند در طی دویدن با شدت بالا در مقایسه با ورزش تداومی و پایدار، ذخایر گلیکوژن به طور شدیدتری کاهش مییابد، در نتیجه در دوره ریکاوری پس از دویدن تناوبی باید اکسیداسیون چربی افزایش یابد تا کربوهیدرات باقیمانده بتواند صرف بازسازی گلیکوژن شود. آنها همچنین، افزایش میزان کاتکولامینها را دلیل افزایش اکسیداسیون چربی عنوان کردند. در مقابل، راندل و همکاران (2014)، اثر مصرف 1 و 7 و 28 روزعصاره چای سبز بدون کافئین را بر هزینه انرژی کل و اکسیداسیون کربوهیدرات و چربی در مردان سالم مورد بررسی قرار دادند. نتایج نشان داد که سهم نسبی اکسیداسیون چربی در حالت استراحت، قبل از فعالیت و حین فعالیت در هر سه مدت، در گروهی که چای سبز مصرف کرده بودند تفاوت معنیداری با دارونما نداشت (14). محققان علت به دست آمدن چنین نتیجهای را به مصرف یک روزه و حاد عصاره چای سبز نسبت دادند. در این تحقیق فقط یک قطعه کوچک عصاره چای سبز بدون کافئین قبل از فعالیت مصرف شده و بارگیری چای سبز از روز قبل انجام نشده بود. آنها بیان کردند با توجه به اینکه نیمه عمر اپیگالوکاتچینگالات 8 تا 10 ساعت است بنابراین مصرف چای سبز از یک روز قبل باعث ایجاد اثر تجمعی چای سبز در بدن شده و همراه با مصرف یک روز قبل از فعالیت باعث افزایش شدید اکسیداسیون چربی میشود. در این تحقیق مشاهده شد مصرف 7 و 28 روز عصاره چای سبز بدون کافئین نیز تغییری در اکسیداسیون چربی گروه چای سبز در مقایسه با دارونما ایجاد نکرد. محققان بیان کردند تنها در مطالعاتی که برنامه تمرین ورزشی با مصرف طولانی مدت عصاره چای سبز (8 تا 10 هفته) ترکیب شدهاند اکسیداسیون چربی حین فعالیت افزایش یافته است. همچنین در این تحقیق از عصاره چای سبز بدون کافئین استفاده شده است. از نظر محققان مصرف چای سبز بدون کافئین تاثیری بر اکسیداسیون چربی ندارد و احتمالا این کافئین موجود در چای سبز است که باعث افزایش اکسیداسیون چربی میشود. راندل و همکاران (2013) در تحقیق دیگری به بررسی اثر مصرف 1 و 7 روز عصاره چای سبز بر اکسیداسیون چربی کل بدن 31 مرد در طول فعالیت رکابزنی با شدت متوسط پرداختند. نتایج نشان داد اکسیداسیون چربی هیچ یک از گروهها تغییری نکرد. شاخصهای لیپولیز در حین فعالیت با مصرف یک روز عصاره چای سبز تغییری نکرد اما در گروهی که 7 روز چای سبز مصرف کرده بودند گلیسرول و اسیدهای چرب پلاسما حین و قبل از فعالیت به طور معنیداری افزایش یافت (15). محققان علت این نتیجه را به ترکیب چای سبز نسبت دادند. در این مطالعه افراد علاوه بر 1200 میلیگرم کاتچین، 240 میلیگرم کافئین در روز مصرف کرده و دو ساعت قبل از فعالیت نیز 120 میلیگرم کافئین مصرف کردند. کافئین باعث افزایش گلیکولیز میشود که شاخصهای آن افزایش غلظت لاکتات پلاسما است. بین تجمع لاکتات و اکسیداسیون چربی یک همبستگی منفی وجود دارد. در این مطالعه پس از 7 روز مصرف چای سبز، لاکتات پلاسما افزایش یافت. محققان بیان کردند احتمالا کافئین باعث افزایش گلیکولیز و درنتیجه کاهش اکسیداسیون چربی شده است. دلیل دیگر به مدت زمان مصرف چای سبز نسبت داده شده است. محققان بیان کردند ممکن است مصرف 7 روز مکمل چای سبز زمان کافی برای تاثیرگذاری بر پروتئینهای عملکردی مربوط به تنظیم اکسیداسیون چربی نباشد و برای اثر گذاری بیشتر به مدت زمان طولانیتری نیاز باشد. محققان بیان کردند احتمالا غلظت اپیگالوکاتچینگالات پلاسما در این مطالعه نیز کمتر از مطالعاتی بوده است که باعث افزایش اکسیداسیون چربی شدهاند.
در مجموع، دلیل کسب نتایج تحقیق حاضر را میتوان این گونه عنوان کرد که یکی از عواملی که باعث افزایش معنادار اکسیداسیون چربی حین و پس از فعالیت در گروههای 500 و 1000 میلیگرمی چای سبز شده است احتمالا افزایش لیپولیز در گروههایی بوده که چای سبز مصرف کردهاند. تصور میشود که افزایش لیپولیز به طور غیرمستقیم به مهار آنزیم کاتکولاومتیلترانسفراز (آنزیمی که باعث کاهش نورآدرنالین میشود) مربوط باشد (7). از آن جایی که در تحقیق حاضر اندازهگیری خونی از متابولیتها و شاخصهای مربوط به اکسیداسیون چربی صورت نگرفته است و ما تصویر واضحی از شاخصهای مرتبط نداریم، نمیتوانیم این عامل را یک عامل قطعی در بدست آمدن نتایج حاضر بدانیم. از عوامل دیگر میتوان به گیرندههای بتاآدرنرژیک بافت چربی اشاره کرد. افزایش لیپولیز بر اثر ورزش، عمدتا توسط تحریک بیشتر این گیرندهها انجام میشود (23). بنابراین احتمال دارد که افزایش اکسیداسیون چربی در مطالعه حاضر علاوه بر غلظت کاتکولامینها ناشی از افزایش حساسیت بافت چربی به تحریک بتاآدرنرژیک و مهار آلفاآدرنرژیک باشد. عامل مورد بحث دیگر، کافئین میباشد که در چای سبز وجود دارد. کافئین، ترموژنز را افزایش داده و میتواند باعث افزایش اکسیداسیون چربی شود (11). اما در برخی از مطالعات بیان شده است که کافئین باعث افزایش گلیکولیز و در نتیجه کاهش اکسیداسیون چربی میشود (15). بنابراین نمیتوان گفت که نتایج تحقیق حاضر فقط ناشی از اثر کافئین بوده است. از جمله عوامل دیگر در افزایش اکسیداسیون چربی میتوان به جنسیت آزمودنیها اشاره کرد. تاثیر جنسیت بر اکسیداسیون چربی حین فعالیت مورد بررسی قرار گرفته اما نتایج یکسانی به دست نیامده است. به عنوان مثال، برخی از مطالعات با استفاده از ردیابهای ایزوتوپی دریافتند که میزان لیپولیز زنان در طول تمرین هوازی بیشتر از مردان است (24). در مقابل، دیگران نشان دادند که پاسخ لیپولیزی در هر دو جنس یکسان است (25). در مطالعاتی که از کالریسنجی غیرمستقیم استفاده کردند مشخص شد که اکسیداسیون چربی و کربوهیدرات مردان کمتر از زنان است (26). اختلاف نظر در این نتایج ممکن است مربوط به سطح آمادگی هوازی، ترکیب بدن و ماهیت فعالیت باشد (11). به نظر میرسد که اکثر مطالعات در زمینه اثر مصرف کوتاه مدت چای سبز همراه با فعالیت هوازی بر متابولیسم سوبسترا در مردان انجام شده است (12-15، 27) اما معدود مطالعاتی که اثر مصرف کوتاه مدت چای سبز همراه با فعالیت هوازی را در زنان بررسی کردهاند (7) و همچنین مطالعه حاضر، افزایش قابل توجه اکسیداسیون چربی را در قبل، حین و پس از فعالیت در زنان گزارش کردهاند.
تحقیق حاضر همچنین نشان داد اکسیداسیون چربی، اکسیداسیون کربوهیدرات و هزینه انرژی، قبل، حین و پس از فعالیت بین دوزهای 500 و 1000 میلیگرمی چای سبز تفاوت معناداری نداشت. با مطالعه تحقیقات گذشته هیچ مطالعهای که به مقایسه اثر مصرف کوتاه مدت دوزهای مختلف چای سبز همراه با فعالیت هوازی پرداخته باشد یافت نشد. شاید دلیل عدم تفاوت بین دوزها مدت زمان کم مصرف مکمل باشد چرا که ممکن است با مصرف طولانی مدت مکمل اختلاف بین دو دوز آشکار گردد. برای تصمیم گیری در این زمینه انجام تحقیقات بیشتر در مورد اثر دوزهای مختلف ضروری به نظر میرسد. در مطالعات پیشین که دوزهای مختلف چای سبز شامل 560 میلیگرم اپیگالوکاتچینگالات حاوی 748 میلیگرم پلیفنول (7)، کپسول چای سبز حاوی 250 میلیگرم کاملیاسیننسیز (11) و 366 میلیگرم اپیگالوکاتچینگالات حاوی 890 میلیگرم پلیفنول (12)، باعث افزایش اکسیداسیون چربی شدهاند، مشاهده میکنیم که دوزهای کم و زیاد چای سبز هر دو باعث افزایش اکسیداسیون چربی شدهاند. در مطالعه حاضر نیز هر دو دوز کم و زیاد باعث افزایش اکسیداسیون چربی شده و تفاوت معناداری بین دوزها وجود ندارد. بنابراین با توجه به عوارض احتمالی جانبی مانند تحریک پذیری، کم خوابی، تاکیکاردی و عصبانیت، که مصرف بیش از حد چای سبز میتواند به همراه داشته باشد (28) به نظر میرسد مصرف دوز کم چای سبز همراه با فعالیت بدنی برای کاهش وزن مناسبتر باشد.
نتیجه گیری
میتوان گفت زنان چاق و دارای اضافه وزن برای کاهش چربی بدن بهتر است از مکمل چای سبز با دوز 500 میلیگرم همراه با فعالیت هوازی با شدت متوسط استفاده ببرند.
تشکر و قدردانی
بدین وسیله از کلیهی آزمودنیهایی که در انجام این پژوهش ما را یاری رساندند، تشکر و قدردانی میکنیم.